Det danske køkken

Det danske køkken har rødder i bondelandet såvel som i havet. Grøntsager og fisk kendetegner mange af Danmarks signatur retter som for eksempel flæskesteg med rødkål og stegte rødspætter.

Det danske køkken har oplevet en fantastik opblomstring i de sidste 10 år med international anerkendelse af danske kokke og med ny interesse i hjemlandet for danske produkter og friske fra hav og land.

Danske fiskeretter

Røget sild er en velkendt klassiker og er stadig populær især på Bornholm, vestkysten og langs havnene i det Nordvestsjællandske. Røgede sild smager især fantastisk i en æggekage med friske tomater.

Et Stjerneskud er en anden favorit hos mange, med friskfangede fisk og friske asparagus på kvalitets rugbrød bliver denne ret helt fantastik og et måltid i sig selv.

Så er der fiskekagerne. I den danske variation bliver de ofte lavet med torsk tilsat æg og mælk, med smør til pandestegning.

Smørrebrød

Smørrebrødet har ikke altid haft den anerkendelse, det har i dag som en national klassiker. Vel fordi de fleste danskere vokser op med smørrebrød i madpakken. Men der er langt fra en klemme med leverpostej til de avancerede varianter fra 70’erne som er blevet genoplivet i dag.Der er mange klassiske smørrebrødsretter som for eksempel Dyrlægens natmad, Sprød fiskefilet med remoulade, eller Kamsteg med surt. Andre klassiske smørrebrød er Rullepølse med løg og sky, Æg med mayonnaise,  Hamburgerryg med italiensk salat eller Hakkebøf med bløde løg og surt.

Smørrebrød er blevet til en del af New Nordic Cuisine med nye varianter og tilgange til det traditionelle smørrebrød. Leverpostej og oste spiller stadig hovedrollen i mange af udgaverne af smørrebrød.

New Nordic Cuisine

Omkring 2005 begyndte den danske kok Claus Meyer og andre at eksperimentere med nye varianter og ny fokus på det danske køkken og dets lokale råvarer. Træt af lav kvalitet og smagsløs mad i Danmark, begyndt han og andre kokke at studere landbrugsproduktionen og efterspørge bedre kvalitet.

Med det Nye Nordiske Køkken er den traditionelle nordiske diæt i fokus med lokale produkter og ingredienser genfortolket, og med afspejling i årstidernes skifte. Samtidig er New Nordic udtryk for enkelhed, friske varer og den nordiske etik.

For at finde en løsning på denne ubalance kiggede Meyer og andre længe og hårdt på det naturlige nordiske miljø og studerede gamle opskrifter. Hvad de kom frem med, kan nu findes på menuerne for mange restauranter. Langsomt voksende Limfjord østers, vilde rensdyr, grønlandsk flynder, myrmarkskål, krebs fra Sveriges Botniske Bugte og kalkuner, for blot at nævne nogle få.

I dag har mange dansker i hjemmet også fået øjnene op for deres oprindelige ”arv”, og efterspørger lokale og økologiske råvarer, samtidig med at fiskeriet igen har mindre kuttere der kan levere friskfanget lokal fisk.

Wienerbrød

Endelig må man nævne det danske wienerbrød der jo er helt unikt og menes at stamme oprindeligt fra en bager der kom til København fra Wien. Under alle omstændigheder er wienerbrød uendeligt populært hos danskere såvel som turister. Og hvem kan sige nej til fristende en Frøsnapper, Chokoladebolle, Overskåren, eller en Kannelgiffel? Så mange varianter at smage på!

I Danmark skal man have wienerbrød til kaffen. Men brødet kommer på bordet til næsten enhver festlig lejlighed, det være sig en fødselsdag i hjemmet eller på kontoret, eller til jubilæum eller bare fordi man skal hygge sig lidt. Wienerbrød er en del af den danske kultur og trang til hygge i et regnfuldt og ofte koldt klima.