Isefjorden

Isefjorden

Isefjorden er Danmarks største fjord (nej, Limfjorden er ikke en rigtig fjord), og adskiller Hornsherred fra Odsherred i det nordvestlige Sjælland. Fjorden er en ca. 35 km lang og 305 km² stor tærskelfjord, hvilket betyder, at den indre del er betydeligt dybere end den ydre del. Fjorden ligger i Nordvestsjælland, og har sit udløb i Kattegat mellem Hundested og Rørvig. 

Helt unikt er det også at fjorden har hele fire færger, nemlig Hundested-Rørvig; Lysnæs-Kulhuse; Østre færge Hornsherred-Orø; og Holdbæk-Orø færgen. Som en pudsig turist attraktion kan man købe billet til alle fire færger og tage Isefjorden rundt med færgerne. Det kunne være en ret fantastisk tur til både at se fjorden og samtidig besøge de forskellige købstæder.

Fjorden har også et aktivt sejlerliv med sejlbåde, motorbåde, kanoer og kajakker, og adskillige havne: Kulhuse, Nordhammer, Ejby samt et par skønne pladser, man kan ligge for svaj: Vellerup Vig og Bramsnæs Vig.

Den bedste strand i Isefjorden er ved Kulhuse i nord. Der findes desuden mange små gode strande samt badebroer ved f.eks. Ejby (solbakkens camping) og Vester Strand ved Jægerspris.

Besøg Isefjorden og se en del af Danmark som det engang var, og dog livligt i dag med masser af muligheder for at spille golf, fiske, cykle og vandre, samt utallige shoppingstræder og dejlige spisesteder.

Orø

Isefjorden har flere øer. Den største er Orø om man kan sejle dertil fra Holbæk og Hammer Bakke. Orø har mange spændende attraktioner, og er især populær hos dem, der vil fiske eller køre på cykel.

Orø er en stille ø men har flere fastboende og en del sommerbeboere. Derfor er der også flere turistaktiviteter inklusiv besøg hos en biavler, kajakture med guide og udleje af cykler.

Isefjorden producerer stadigt nye øer ved at det lave vand skubber sandet omkring og danner nye små øer. En ø er defineret ved, at der ved højvande kan måles mindst 50 cm vanddybde hele vejen rundt om øen.

Kajak

Isefjorden indbyder til kajak. Du kan leje kajak enten i Holbæk eller Hornsherred. Smukke ture langs kysten giver en helt særlig oplevelse af fjordens natur og fugle.  Hvem ved, måske du endda kan oplevel et marsvin som stadig ses ved Inderbredningen og i Østerløb. Der er også en del sæler i fjorden, specielt ved nordspidsen og nord for Orø.

Jægerspris slot

Jægerspris Slot, i Jægerspris på Hornsherred halvø vest for København, er en dansk herregård. Slottet har tilhørt det danske monarki tilbage til det 13. århundrede. Slottet er åbent til det offentlige og man kan besøge både slotsmuseet, parken og Mindelunden med mindesten om mange kendte danskere fra middelalderen.

I museet kan man se mindestuerne med audienssalens silketapeter og smukke stukloft, relieffer af Thorvaldsen, kongens arbejdsværelse med den imponerende pibesamling og det store oliemaleri af grevinde Danner i brudekjole malet i 1850 af David Monies. 

Isefjordstien

Mindre kendt er måske Isefjordstien der byder på en hel unik cykel- eller vandreture hele vejen rundt om fjorden, i alt 275 km. Hvis man tager hele turen er der flere shelters langs fjorden. Eller man kan vælge én af de i alt 7 stier.

Der er utroligt mange spændende naturoplevelser langs stien og giver uanede muligheder for at studerede den rige historie fra middelalderen.

Munkholmbroen

Munkholmbroen er et besøg værd. Denne 114 meter lange buebro over Isefjorden,  forbinder Holbæk-området med Hornsherred-halvøen. Broen blev afsluttet i 1951 og indviet i 1952.

Munkholmbroen giver også anledning til et livligt lystfiskeri og der fanges både sild, makrel og ørred her.

I mine næste par artikler vil jeg fortælle dig både hvor du kan sove, og hvor du kan spise i det Nordvestsjællandske.